tilskudtillivet
kalk
50+
denperfektetabletform_futura_2

300.000 danskere lider af søvnproblemer

 

300.000 danskere døjer i dag med søvnproblemer og rammes på tværs af køn og alder. Er problemet akut, kanBaldrian bruges til at vedligeholde naturlig søvn og hvile.

 

Et stigende problem

”Mange tager ikke søvnen alvorligt nok og tror, de ved at sove mindre, kan få flere timer i døgnet,” forklarer Michael Rasmussen, førende dansk søvnekspert ved Center for Trivsel og Stress, der ser en stigning i antallet af danskere med søvnproblemer.

 

”Danskerne presser sig selv for meget og lever et liv i et mentalt alt for højt gear,” forklarer han og fortsætter:

 

”For bare ti år siden var det typisk mænd og kvinder i slutningen af 40’erne, der kom til os med problemet. I dag er det især unge kvinder, der er ramt, og vi anslår, at 30% af befolkningen oplever søvnproblemer på et eller flere tidspunkter i livet.”

 

Baldrian: Naturens eget godnatkys

Baldrian har i tusindvis af år været brugt til at vedligeholde naturlig søvn og hvile. Det er urtens indhold af valerensyre, der giver virkningen, og det er netop derfor, baldrian kan anvendes til at vedligeholde naturlig søvn og hvile. 

 

Også søvnekspert Michael Rasmussen bakker op om baldrian: 

 

”Baldrian er en super mulighed til af afhjælpe akut søvnbesvær. Baldrian bringer nervesystemet i ro og gør det derfor nemmere at falde i søvn. På den korte bane er baldrian derfor en god måde at få sin søvn på, og herefter bør man gennemføre et professionelt forløb for at sikre en kontinuerlig god dagsrytme og nattesøvn,” forklarer Michael.

 

Sammenhæng mellem stress og søvnmangel

Der er ofte en direkte sammenhæng mellem stress og søvnmangel. For er man stresset, sover man typisk dårligere, og den manglende søvn gør os mere stressede, og så bliver det svært at komme ud af det igen. Her kan baldrian være med til at skabe en bedre rutine, der gør det nemmere at finde tilbage til de gode vaner.

 

Søvn er afgørende for vores sundhed

Hvor meget, man skal sove, er helt individuelt, men alle voksne mennesker bør sove mellem 6 og 9 timer i døgnet. Sover man mindre, er det ikke sundt, og sover man mere end ni timer, er det typisk udtryk for et dårligt helbred.

 

”For lidt søvn svækker helbredet, ligesom den emotionelle regulering forsvinder. Vi bliver simpelthen i dårligere humør og forøger risikoen for depression,” fortæller Michael Rasmussen.

 

 

Søvnekspert Michael Rasmussens 3 huskeråd til en bedre søvn:

 

En regelmæssig døgnrytme

Jo mere regelmæssigt man spiser, arbejder og sover, desto bedre sover man også i reglen.


Brug lys og mørke

Lys og mørke er vejviseren for vores døgn. Så sørg for at få så meget lys som muligt om dagen, og sov i et helt mørklagt rum, uden forstyrrende elementer som vækkeur med lys i eller telefoner der bipper og lyser op.


Tag søvnen alvorligt

En god nats søvn er afgørende for, at vi har det godt psykisk og fysisk, fordi det er her, hjerne og krop gør sig klar til den kommende dag. Så husk at tage søvnen alvorligt.

 

 

 

FAQ: søvnbesvær og søvnmangel

Hvor mange danskere lider af søvnbesvær?

Hver fjerde dansker sover så dårligt, at det går ud over deres hverdag, og over 300.000 benytter sig af sovemedicin for at kunne finde ro. Vi er som mennesker ikke skabt til at holde os vågne i længere tid af gangen.

 

Hvad vil det sige at have søvnbesvær?

Søvnbesvær kan defineres som tilstande, hvor man har problemer med at falde i søvn, sove igennem, eller vågner for tidligt og generelt ikke føler sig udhvilet. Søvn er absolut nødvendigt for os mennesker, og sover man i perioder for lidt, vil det gå ud over vores immunsystem, hjernen vil begynde at fungere dårligere, og det vil blive sværere at koncentrere sig og løse problemer i dagligdagen samtidig med, at den manglende søvn vil påvirke ens humør, og man nemmere vil blive irriteret. 

 

Hvor meget søvn har vi brug for?

Vores behov for søvn er individuelt og falder som oftest med alderen. Som små har vi brug for meget søvn, og i de første par måneder af vores liv sover vi størstedelen af tiden. Når vi når teenagealderen, er vores søvnbehov i gennemsnit otte til ni timer hver nat, mens vi som voksne kan klare os med syv til otte timers søvn i gennemsnit per nat. Nogle kan dog nøjes med mindre, og det er meget individuelt, hvor meget søvn, man har brug for for at føle sig udhvilet om morgenen. Flere ældre mennesker får kun fem til seks timers søvn hver nat, da de også sover til middag midt på dagen. Som oftest vil man have brug for at sove lidt mere i de mørke vintermåneder og lidt mindre om sommeren. 

 

Hvad forstyrrer vores søvn? Hvorfor sover vi ikke nok?

Man skelner normalt mellem to slags søvnbesvær; primær og sekundær søvnløshed. Ved primær søvnløshed er der ingen sygdom eller nogen anden ydre forklaring på, hvad der forstyrrer vores søvn. Ved den sekundære, som også er den hyppigste form for søvnbesvær, skyldes søvnløsheden ydre forhold, såsom bekymringer over arbejde og privatliv, sygdom, bivirkninger fra medicin, depression, for meget søvn om dagen, hård træning, kaffe eller store måltider før sengetid. 

 

Hvad sker der med kroppen, når vi sover? 

På trods af mange års forskning i søvnens betydning er der endnu ingen, som med sikkerhed har kunnet forklare, hvorfor mennesket har brug for at sove. En af de ældste teorier går ud på, at søvn spiller en rolle rent energimæssigt, og at søvnen groft sagt er den måde, mennesket får genopladet kroppens batterier på, da søvnen giver kroppen ro til at gendanne de proteiner og hormoner, man bruger i løbet af en dag.

 

Sover vi mindre end før i tiden?

Før opfindelsen af det elektriske lys, omkring 1879, tilpassede man sin søvn efter solens rytme. Det betød, at man i gennemsnit sov mere end 9 timer hver nat og om vinteren kunne sove helt op til 12 timer i døgnet. Efter udbredelsen af det elektriske lys fik man mulighed for at udsætte sig selv for 24 timers fuldt lys døgnet rundt og for at strække timerne, man er vågen, til langt efter, at solen er gået ned. I dag er vi nede på gennemsnitligt 7,5 timers søvn i døgnet med en tendens til stadigt mindre søvn.

 

Hvad kan man selv gøre for en bedre søvn?

Der er forskellige måder, man kan forsøge at behandle sit søvnbesvær på. Først og fremmest kan man være mere aktiv i løbet af dagen, så kroppen bliver træt og har brug for hvile om aftenen. Alternativt kan man gå en rolig tur en times tid før sengetid. Man skal dog helst undgå hård, fysisk aktivitet og følelsesmæssig ophidselse kort inden sengetid, da det kan forsinke søvnen. 

Derimod har tilfredsstillende seksuel aktivitet en beroligende virkning og fremmer søvnen. Et dejligt, varmt bad inden man går til ro kan ligeledes berolige kroppen og få dig til at slappe af.  Sørg for, at soveværelset har en behagelig temperatur på 16-18 grader, da de fleste sover dårligt, hvis det er for koldt eller varmt. Det er desuden vigtigt at spise aftensmad mindst tre timer, før man går i seng, da en fyldt mavesæk ofte giver en urolig nattesøvn. Og husk endelig at lade være med at tjekke e-mails og læse noget, der har med dit arbejde at gøre, eller som kan virke forstyrrende på din evne til at slappe af.
 

Hvis intet af ovenstående hjælper, kan det i nogle tilfælde også hjælpe at stå op i stedet for at ligge og vride og vende sig resten af natten. Vigtigst er det dog at stå op til normal tid og forsøge at holde sig vågen hele dagen, ellers risikerer man at komme til at vende op og ned på døgnet.

 

 

Vælg efter dit behov
  Image:
  Futura Omega-3 Premium
  Image:
  Futura Baldrian
  Image:
  Futura Echinacea
  Image:
  Futura Ginger
  Image:
  Futura Hvidløg
  Image:
  Futura Kalk Premium
  Image:
  Futura Silica
  Image:
  Futura Tranebær
  Image:
  Futura Kolesterol
  Image:
  Futura Omega-3 Sport
  Image:
  Futura Fiskeolie
  Image:
  Futura Omega 3-6-9
  Image:
  Futura Fiskeolie og Ingefær
  Image:
  Futura Kalk
  Image:
  Futura Kalk + Dobbelt D3
  Image:
  Futura Kalk 50+
  Image:
  Futura Host-Let
  Image:
  Futura Omega-3 Premium
  Image:
  Futura Kolesterol
  Image:
  Futura Omega-3 Sport
  Image:
  Futura Fiskeolie
  Image:
  Futura Omega 3-6-9
  Image:
  Futura Fiskeolie og Ingefær
  Image:
  Futura Kalk Premium
  Image:
  Futura Kalk
  Image:
  Futura Kalk + Dobbelt D3
  Image:
  Futura Kalk 50+
  Image:
  Futura Silica
  Image:
  Futura Host-Let
  Image:
  Futura Kalk 50+
  Image:
  Futura Ginger
  Image:
  Futura Hvidløg
  Image:
  Futura Baldrian
  Image:
  Futura Echinacea
  Image:
  Futura Ginger
  Image:
  Futura Hvidløg
  Image:
  Futura Silica
  Image:
  Futura Tranebær
  Image:
  Futura Host-Let
  Futura_smiley-rapport.gif